Een stormparaplu is beter dan een normale paraplu en vaak goedkoper
Sinds een aantal jaren is de stormparaplu bezig met een opmars. Fabrikanten van paraplu’s zijn tot inzicht gekomen dat een stormparaplu vele voordelen heeft ten opzichte van een normale paraplu. Je zou jezelf kunnen afvragen waarom je überhaupt nog een normale paraplu zou willen kopen. In dit artikel neem ik je mee in het verhaal van de stormparaplu, en waarom dit een super goeie aankoop is voor de herfst, maar net zo goed voor de overige seizoenen.
Ben je benieuwd welke stormparaplu het beste bij jouw past? Neem een kijkje in onze webwinkel voor een uitgebreid aanbod aan paraplu´s en stormparaplu´s. Wanneer je advies nodig hebt, of verder vragen hebt kun je Paraplu-point.nl bereiken op 085-1118866. Tussen 9.00 en 17.00 zitten we klaar om uw vragen te beantwoorden. Laat de regen je niet langer verrassen, investeer in een betrouwbare stormparaplu en blijf droog.
Stormt het in Nederland meer dan vroeger of juist minder?
Laten we beginnen met een beetje achtergrond informatie over het weer in Nederland. Nederland staat bekend om zijn onvoorspelbare en vaak regenachtige klimaat. Gekscherend worden we ook wel het ‘koude kikkerlandje’ genoemd, juist om deze reden. Als Nederlander heb je dus eigenlijk altijd een betrouwbare paraplu nodig, tenzij je drijfnat op je werk wil aankomen. Maar laten we stilstaan bij de vraag of het weer de laatste decennia is veranderd door klimaatverandering. Dat antwoord proberen we dus te bespreken aan de hand van een aantal onderzoeken die de laatste jaren zijn gepubliceerd.Hoe ontstaat een storm precies?
Om te begrijpen waarom stormparaplu's te essentieel zijn, moeten we eerst begrijpen hoe een storm ontstaat. Wanneer warme temperaturen en koude temperaturen met elkaar in botsing komen, ontstaat er onstuimig weer. Deze stormen komen altijd voor op aarde. Daar is niks geks aan. In de seizoenen winter en herfst koelt het vooral erg af op het noordelijk halfrond, waaronder dus Europa. In deze tijd is het ook zo dat er zuidelijkere gebieden vaak nog een nazomer plaatsvindt. Dit botst dus met elkaar, en daarom ontstaan in deze seizoenen meer stormen. Het botsen van deze verschillende temperaturen noemen we ‘straalstroom’. Een ander belangrijk punt is dat hoe noordelijker je gaat op aarde, hoe sneller de temperaturen naar beneden gaan na de zomer.Vanaf welk punt is iets een storm?
Het bepalen of iets een storm is, hangt af van de windsnelheid. Zodra windkracht 9 wordt bereikt is het een storm, terwijl windkracht 10 wordt aangeduid als een zware storm. We spreken van een orkaan wanneer windkracht 12 is bereikt. Gelukkig komen die in Nederland niet vaak voor, omdat we niet in een tropische klimaat leven. De windkracht is gebaseerd op de ´schaal van Beaufort´.Meer of minder stormen in Nederland?
Oké, we weten nu hoe een storm ontstaat en vanaf welk punt iets een storm wordt genoemd. Onderzoeken tonen aan dat Nederland de laatste jaren meer te maken heeft met stormen dan vroeger. Dit wordt toegeschreven aan klimaatverandering. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam toont aan dat stormen in het binnenland afnemen en stormen aan de Nederlandse kust toenemen. Dit is gemeten door binnenlandstations en meetstations aan de kust. Wat verder opvalt aan het onderzoek dat is uitgevoerd door de UVA, is dat het aantal stormen niet aantoonbaar is toegenomen. Het blijkt zelfs dat de zwaarste stormen plaatsvonden in de vorige eeuw. In 1944 vond er een storm plaats waar in Vlissingen een meting is gedaan, waar een gemiddelde windsnelheid is gemeten van 122 kilometer per uur. Later in 1953 vond er nog een andere heftige storm plaats die de bekende watersnoodramp veroorzaakte. Bij deze watersnoodramp braken dijken door, en kwamen 1835 mensen om.Komt deze verandering door de klimaatverandering volgens de wetenschap?
Of de toename in windsnelheden inderdaad het gevolg is van klimaatverandering, blijft vooralsnog onduidelijk. Dat het opwarmt op aarde staat vast, maar of de toename in windsnelheden komt door de klimaatverandering is tot dusver nog niet bewezen. Dit kan ook nog wel even duren, want wetenschappers zijn erg terughoudend met het trekken van conclusies. De reden ervoor is dat ze data over langere tijd analyseren. Het kan nog vele jaren duren voordat we een definitief antwoord hebben.Waarom een stormparaplu een goede aankoop is
Ondanks dat niet helemaal vast staat dat het vaker stormt in Nederland is het kopen van een stormparaplu een slimme keuze. In vergelijking met normale paraplu's zijn stormparaplu´s niet veel duurder, maar bieden ze aanzienlijk meer stevigheid. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten. Het grote voordeel van een stormparaplu is echter dat deze veel steviger en beter is dan een normale paraplu. Deze stormparaplu´s zijn namelijk van ander materiaal gemaakt. Waar het frame van een normale paraplu vaak gemaakt is van ijzer of metaal, is het frame van een stormparaplu vaak gemaakt van glasfiber. Dit is veel sterker en kan windsnelheden aan tot boven de 100 km/h. Bovendien zijn stormparaplu´s uitvoerig getest in een windtunnel. Impliva is een paraplu leverancier die hier een mooi filmpje van gemaakt heeft. Ook heeft het consumentenprogramma KASSA van BNN tests gedaan met verschillende stormparaplu´s. Daaruit bleek dat de STORMaxi paraplu een 6,9 kreeg van het onderzoekspanel.Ben je benieuwd welke stormparaplu het beste bij jouw past? Neem een kijkje in onze webwinkel voor een uitgebreid aanbod aan paraplu´s en stormparaplu´s. Wanneer je advies nodig hebt, of verder vragen hebt kun je Paraplu-point.nl bereiken op 085-1118866. Tussen 9.00 en 17.00 zitten we klaar om uw vragen te beantwoorden. Laat de regen je niet langer verrassen, investeer in een betrouwbare stormparaplu en blijf droog.
Advies nodig van een specialist?
Bel ons via +31(0)85 111 8866
(geopend op ma t/m vr van 9:00 - 17:00)